

De muis van de media
MuisPedia

muizen in de wetenschap
Bronnen:
http://www.vumc.nl/onderzoek/over-wetenschappelijk-onderzoek/wetenschap/
http://www.informatiedierproeven.nl/muizen
Dit stukje is gemaakt door groepje 1 bestaande uit Sjoerd, Fausto, Oscar & Matthijs.
Hoe worden muizen gebruikt bij onderzoeken?
Muizen mogen in Nederland alleen worden gebruikt voor biologisch en medisch onderzoek. Bij dierproeven vinden niet zomaar plaats, er wordt gekeken naar de belangen met aan de ene kant de belangen van de muizen en aan de andere kant die van het onderzoek. Het onderzoek moet wel iets bijdragen aan de wetenschap, aan bijvoorbeeld het bestrijden van ziektes of het vormen van medicijnen. Dit wordt beoordeeld door de Dierenexperimentcommissie (DEC). Voor het beoordelen van dierenproeven zijn er "de drie V's".
-
Vervanging: Een dierproef mag alleen plaatsvinden als er geen enkele andere manier is om het antwoord op de onderzoeksvraag te krijgen.
-
Vermindering: Er moeten zo min mogelijk proefdieren worden gebruikt.
-
Verfijning: Het dier moet er zo min mogelijk last van hebben.
Voordat een muis pijn lijdt doen ze één van de volgende dingen:
-
Ze laten hem/haar een overdosis slaapmiddelen inademen of spuiten het in. Hij/Zij overlijdt hier aan zonder pijn.
-
Ze breken simpelweg zijn nek
-
Ze stoppen het onderzoek
Er zijn natuurlijk ook niet dodelijke proeven op de muis. Voorbeelden hiervan zijn: het observeren van zijn/haar gedrag en het meten van het bloed bij verschillende statussen.
Waarom worden muizen gebruikt bij onderzoeken?
Je zou het niet denken, maar muizen hebben veel gemeen met mensen. Vooral de huismuis wordt gebuikt voor onderzoek. Zij hebben namelijk een vergelijkbaar afweersysteem als dat van mensen. 90% van de menselijke genen die zijn gekoppeld aan ziektes, lijken op die van muizen. Muizen kunnen zich ook snel voortplanten, hebben een snelle stofwisseling en zijn makkelijk te verzorgen. Ze worden ook vaak gebruikt bij onderzoek voor genezing van ziekten zoals kanker, suikerziekte en verouderingsziekten.