top of page

spijsvertering van de muis

Dit stukje is gemaakt door groepje 2 bestaande uit Luka, Jena, Storm, Valerie & Benthe.

De muis is een zoogdier. Een muis heeft de zelfde opbouw als andere zoogdieren. Dit betekent dat ze een slokdarm, maag, twaalfvingerige darm, dikke darm, dunne darm, endeldarm en een anus hebben. Een muis is een omnivoor, hij eet dus planten en vlees. Zijn maag en darmen zijn daar op aangepast, net als bij de mens. De muis heeft drie gepaarde speekselklieren. Alle drie de grote speekselklieren zijn nauw met elkaar verbonden en liggen in het onderhuidse weefsel van de ventrale halsgebied. De speekselklieren helpen bij het verteren van eten, en aangezien muizen veel droge etenswaren eten is het handig om veel speekselklieren te hebben.


Ontlasting

Muizen poepen zwartbruin achtige keuteltjes. De urine van de muis heeft veel meer functies dan je zou denken. Muizen eten hun eigen poep voor extra vitamine. Mannelijke muizen gebruiken hun urine om hun territorium af te bakenen.

De uitwerpselen van muizen zijn zeer onhygiënisch en kunnen ziekteverwekkende bacteriën, virussen en andere ziektes verspreiden. Het is daarom belangrijk om de  uitwerpselen van muizen op de juiste manier op te ruimen. Stofdeeltjes die rondom de uitwerpselen liggen kunnen ook besmet zijn met ziekteverwekkers. Nestel materiaal kan ook schadelijke bacteriën bevatten.

Muizen zijn verspreiders van onder andere het Hanta virus net zoals andere knaagdieren. Het Hanta virus kan dodelijk zijn en zit in muizenurine, muizenpoep en in hun speeksel. Het Hanta virus kan door zwevende deeltjes in de lucht worden overgedragen op de mens. De symptomen lijken op die van de griep. Opruimen van muizen uitwerpselen is dus niet iets wat je even met je blote handen doet.

Muizensoorten die in het wild leven verkiezen een slaapplek in de buurt van het nestmateriaal en ontlasting van andere muizen boven een schone slaapplaats. Waarschijnlijk voelen de dieren zich veiliger in een omgeving waar eerder soortgenoten een nest hebben gebouwd.

Gebit

Een muis heeft in totaal 16 tanden.

In de boven- en onderkaak zitten aan beide kanten drie knobbelkiezen. Daarmee kunnen ze planten en vlees kauwen. De kiezen kun je niet zien als je Met de twee snijtanden kunnen ze zaden en noten openknagen.

De tandformule van de muis is:

1.0.1.2
1.0.1.2

en dat dan keer 2 is dan dus 16 tanden.

Het gebit blijft doorgroeien maar slijt af door het vele knagen

Muispedia de website over muizen!

 

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • LinkedIn - Grey Circle
  • Vimeo - Grey Circle
bottom of page